Het doek van uw zonnescherm monteert u eenvoudig zelf. Graag geven wij 10 tips die u daar een handje bij helpen!
1. Voordat u het zonneschermdoek vervangen gaat, is het verstandig te bepalen aan welke zijde u het bestaande zonneschermdoek eruit gaat schuiven. Wij geven de voorkeur aan de zijde waar de bediening niet zit. Is dit niet mogelijk? Dan is dit geen probleem. Het belangrijkste is, dat u de zijde kiest waar u de meeste ruimte heeft en er geen regenpijp, schutting of boom in de weg zit.
2. Wanneer u het bestaande zonweringsdoek uit de buis wilt verwijderen en dit vrij stroef verloopt, dan zit er vaak een dikke laag stof of vuil in de doekgleuf. Het is raadzaam om de doekgleuf van de buis of voorlijst goed schoon te maken en/of in te spuiten met siliconenspray, alvorens het nieuwe zonweringdoek in de doekgleuf te schuiven.
3. Heeft u uw zonneschermdoek op maat ontvangen en is de hoogtemaat van het nieuwe doek toch iets korter dan uw bestaande zonneschermdoek, doordat u iets te weinig centimeters heeft gerekend? Dan is dit geen heel groot probleem. De kans bestaat wel dat het zonweringdoek net iets te strak komt te hangen wanneer het zonnescherm maximaal uitstaat. Het is dan raadzaam de armen van het zonnescherm iets korter af te stellen, zodat het zonnescherm niet meer maximaal uit kan staan.
Is de breedtemaat van het nieuwe zonneschermdoek een paar centimeter langer dan het bestaande doek, dan is het mogelijk dat het nieuwe doek net wel of net niet in de cassette past. Daarom raden wij u altijd aan van tevoren de inmeetvideo op Zonneschermdoek.nl te bekijken. Dan kan er niets fout gaan!
4. Wanneer u het bestaande zonweringdoek uit de buis haalt, dan hangt de buis aan deze zijde los. Wij raden u aan de buis tijdelijk vast te zetten met bijvoorbeeld een lijmklem of spanband.
5. Nadat u het bestaande zonweringdoek uit de cassette heeft geschoven, kunt u deze op de grond plaatsen met de vuile zijde (bovenzijde) naar beneden. Uw nieuwe zonneschermdoek, dat op een koker gerold is, kunt u zo eenvoudig uitrollen over het bestaande doek. Zo voorkomt u dat er vlekken ontstaan op uw nieuwe doek!
6. De zoom die aan de boven- en onderzijde van het zonnescherm is geconfectioneerd, is aan beide zijkanten deels dichtgestikt. Dit zorgt ervoor dat er door middel van de doekpees voldoende spanning op het zonweringdoek blijft. Zowel bij de zoom aan de onder- als bovenzijde is er aan één zijde een opening waar de doekpees ingeschoven kan worden.
7. Moet u zogenoemde peesstoppers ofwel doekblokjes demonteren uit de doekgleuven alvorens u het zonneschermdoek uit de buis en voorlijst kunt schuiven? Monteer deze dan ook weer terug als het nieuwe zonweringdoek in het zonnescherm geschoven is. De peesstoppers zorgen er namelijk voor dat het zonweringdoek niet gaat schuiven door bijvoorbeeld de wind.
8. Wanneer u het nieuwe zonneschermdoek in de cassette heeft geplaatst, hoort het witte label rechts onderin te zitten wanneer u onder het doek staat.
9. Hoe meer personen kunnen helpen met het monteren van het nieuwe zonneschermdoek, des te beter. Wanneer u het doek namelijk voorzichtig in de cassette kunt schuiven, ontstaan er minder kreuken in het zonweringsdoek. Maakt u zich geen zorgen wanneer er alsnog enkele kreuken in het nieuwe doek te zien zijn na de montage, dit wordt vanzelf minder nadat het zonnescherm verschillende keren heeft uitgehangen.
10. Heeft u een zonnescherm dat elektrisch bediend wordt middels een motor? Raadpleeg dan onze montagevideo. Weet u van welk merk de motor is en komt u er niet helemaal uit met de drukknoppen of afstelstiften? Is uw motor toevallig van het merk Somfy of Becker? Raadpleeg dan een van de volgende websites:
– Somfy: https://www.somfy.nl/support/documentatie-tools/handleidingen
– Becker: http://mft.becker-antriebe.com:5600/installation/mhb%20nl.pdf