7 dagen per week bereikbaar: 085-1304012

Zonneschermdoek vervangen bij handbediend zonnescherm

Hoe u het zonneschermdoek kunt vervangen van een handbediend zonnescherm, dat ziet u in onze nieuwste montagevideo. Een zonnescherm doek vervangen kunt u prima zelf, dus dit laten wij u graag zien door middel van een handige video waarin dit stapsgewijs wordt uitgelegd. Wij zijn ervan overtuigd dat het u moet lukken met behulp van onze video en door het lezen van dit artikel boordevol handige aanwijzingen. Vergeet ook zeker niet onze 10 tips voor de montage van uw zonneschermdoek te lezen.

Zonneschermdoek opmeten

In onze nieuwe video wordt eigenlijk nauwelijks ingegaan op het opmeten van het zonneschermdoek, de eerste stap alvorens u het doek gaat vervangen. Wij hebben in het verleden een aparte opmeetvideo gemaakt. Onze ervaring leert dat klanten geregeld de gehele cassette opmeten of zelfs de bon van het 25 jaar oude scherm erbij pakken (en deze maten letterlijk 1-op-1 overnemen), dit is niet de bedoeling. Het is van groot belang dat u alleen het bestaande doek opmeet en dus niet de gehele aluminium cassette. De maat van het doek staat vaak niet op de aankoopbon vermeld!

Zonnescherm doek demonteren

Als u aan de slag gaat met het zonnescherm doek vervangen, dan begint u natuurlijk eerst met het demonteren van het bestaande doek. Dit werkt als volgt. Allereerst draait u het zonnescherm helemaal uit, net zolang totdat het doek helemaal slap hangt en er geen doek meer op de stalen buis van het zonnescherm zit. Het is van groot belang dat de doekgleuf zichtbaar is en dus ook het uiteinde van het doek. Op die manier kunt u het makkelijkst het eerste stuk doek uit de buis trekken vanaf een van de zijkanten. U dient nu een aantal schroeven los te draaien, zowel bij de voorlijst als de bovenzijde bij de buis. Let op! Doe dit aan dezelfde zijde, bij voorkeur aan de zijde waar u het meeste ruimte heeft. Indien u aan beide zijdes genoeg ruimte heeft, dan kunt u het beste aan de niet-bedieningszijde te werk gaan. Nu de benodigde schroeven en bouten los gemaakt zijn, dient u de volgende twee stappen uit te voeren:

  • De buis vastzetten met een lijmklem of spanband, zodat deze niet uit de cassette (op iemands hoofd) kan vallen
  • Een stuk doek uit de voorlijst trekken, met een stanleymes de zoom opensnijden en de bestaande doekpees eruit schuiven

Bovenstaande methode wordt vaak gekozen als er weinig ruimte is om het zonweringsdoek te vervangen. In de situatie bij deze video zit de heg behoorlijk in de weg. Indien u ruimte genoeg heeft aan een van de zijkanten, kunt u er ook voor kiezen om het hele doek vanaf die kant uit de cassette schuiven.

Zonneschermdoek schoonmaken

Nu het oude zonnescherm doek uit de cassette is gehaald, wordt het tijd om de armen schoon te maken. Indien de voorlijst ook vies is, dan kunt u deze ook gelijk meenemen. U wilt voorkomen dat er straks vlekken, strepen of viezigheid op het nieuwe zonnescherm doek zit. Spuit daarnaast wat siliconenspray in beide doekgleuven, zodat het doek soepel door de uitsparingen glijdt. Wilt u uw nieuwe zonneschermdoek schoonhouden? Lees dan onze tips voor het onderhouden van uw Tibelly zonneschermdoek. Haal vervolgens het nieuwe doek uit de doos en rol deze uit over de binnenkant van het oude doek. Let op! Het nieuwe doek is op de kortste zijde opgerold, dus op de uitvalkant. Indien u bijvoorbeeld 250 centimeter uitval heeft besteld, ontvangt u een rol van 250 centimeter binnen.

Doekpezen in zonweringdoek schuiven

Het inschuiven van de bestaande (of nieuwe) doekpezen vereist even wat aandacht. Allereerst dient u de opening van de zoom te vinden. Deze bevindt zich aan de binnenkant van het doek, helemaal in de hoek, aan één zijde. U hoeft dus niet aan een van de zijkanten de zoom open te snijden met een stanleymes. Het eerste stuk inschuiven van de pees verloopt vaak nog soepel, maar vooral het laatste gedeelte kan soms echt even zwaar zijn. Het is handig om dit met twee personen te doen. Indien het een doek in banen van 120 centimeter aan elkaar gestikt betreft (middels naden), is het raadzoom rondom een naad de pees door de zoom helpen, want de pees kan hier namelijk even vastlopen. Zodra de doekpezen in de zomen van het zonweringdoek zitten, kan deze gemonteerd worden.

Zonneschermdoek monteren

Om het zonneschermdoek te monteren, begint u bijvoorbeeld bovenaan en schuift u eerst een meter zonweringdoek in de doekgleuf van de buis. Vervolgens kunt u dezelfde handeling aan de onderzijde bij de voorlijst uitvoeren. Met hoe meer mensen u bent, hoe soepeler dit zwaarste gedeelte van de klus vordert. Tijdens de vervanging van het doek kan niet voorkomen worden dat er wat kleine kreukjes en vouwtjes in het doek komen. Dit wordt vanzelf minder, naarmate u het doek vaker gaat gebruiken! Schroef vervolgens het lagerblok terug en zet de kapsteun weer vast. Ook de spanbanden (of lijmklemmen) maakt u weer los. Tenslotte draait u het doek strak. Kijk daarbij goed of het witte label rechts onderin het doek hangt. Raadpleeg tijdens het monteren eventueel ook de bijgeleverde montagehandleiding.

Gerelateerde artikelen

  • Volg onze socials: