7 dagen per week bereikbaar: 085-1304012

Doekpezen bestellen of toch hergebruiken?

Bij het bestellen van een nieuw zonneschermdoek wordt u voor de beslissing gesteld of u doekpezen wilt bestellen of dat u de bestaande doekpezen hergebruikt. Het doek dat zich in uw zonnescherm bevindt, is al voorzien van doekpezen. U kunt deze dus hergebruiken. Wij bieden u ook de mogelijkheid om nieuwe te bestellen voor een prijs van €19,95, ongeacht de afmetingen van het doek dat u bestelt.

Wat zijn doekpezen?

Allereerst beantwoorden we de vraag; wat zijn doekpezen, ook wel ‘baleinen’ genoemd. Doekpezen zijn kunststof (of soms aluminium) dunne strips, die in de zoom van het zonnescherm doek zitten. De zoom is het omgevouwen gedeelte aan de boven- en onderkant van het doek. Hierin kan de pees worden ingeschoven, zoals hieronder staat afgebeeld. Er zit een opening aan het uiteinde van het doek (aan de binnenzijde, niet aan de zijkant), waar u de doekpees in kunt schuiven. De pees dient even breed te zijn als de zoom.

Doekpees in zoom

Doekpees in zoom zonneschermdoek

Het doel van de pezen is dat ze het zonnescherm doek op spanning houden en tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat het doek in de constructie geklemd blijft. De doekpees mag absoluut niet te kort zijn ten opzichte van het doek, want dan kan het doek niet op spanning staan. Hierdoor ontstaan er kreuken en vouwen in het doek. Het is dus zaak om de breedte van het doek secuur op te meten, maar ook de dikte van de doekpees. In de laatste alinea van dit artikel leest u hierover meer.

Doekpezen hergebruiken

Veel van onze klanten hergebruiken de doekpezen die nu in het zonweringdoek zitten. Zij meten de bestaande pezen niet op, want ze gaan er vanuit dat ze deze ook weer eenvoudig in het nieuwe doek kunnen schuiven. Indien de doekpezen nog in goede staat zijn, dan kan dit inderdaad. De kans is klein, maar pezen kunnen afbrokkelen naarmate het zonneschermdoek 20 jaar of ouder is. Mocht u geen nieuwe pezen hebben besteld en u wenst deze alsnog na te bestellen, dan kan dit natuurlijk. Daarnaast is er nog een punt van aandacht. Wij raden u aan om nieuwe doekpezen aan te schaffen als u de overstap maakt van een naadloos zonneschermdoek naar een zonneschermdoek in banen. In dit geval kan de pees namelijk te dik zijn. Bij een zonnescherm doek waarbij stroken stof van 120 cm aan elkaar genaaid zijn, bevinden zich dubbel gestikte naden op de zomen. Hierdoor kan een 6 mm doekpees lastig in de zoom te schuiven zijn en ons advies is daarom een 5 mm doekpees te bestellen.

Doekpezen opmeten

Een doekpees zit, zoals hierboven beschreven, zowel in de boven- als onderzoom van het zonneschermdoek. Om de doekpezen op te meten, dient het doek helemaal slap te hangen. U kunt het doek een stukje uit de voorlijst schuiven om vervolgens de pees een klein stukje vrij te maken. Hierna kunt u met een schuifmaat de doekpeesdikte opmeten. Wilt u bekijken hoe dit in z’n werk gaat? Bekijk dan onderstaande video. Doekpezen hebben doorgaans een dikte van circa 5 of 6 millimeter.

Gerelateerde artikelen

  • Volg onze socials: