7 dagen per week bereikbaar: 085-1304012

Zonneschermdoek schoonmaken, dit zijn onze tips!

Nu het voorjaar in aantocht is, wordt het de hoogste tijd om uw zonnescherm schoon te maken. Als u zich afvraagt, waarom zou ik mijn zonnescherm schoonmaken? U verlengt hiermee de levensduur van uw zonnescherm. Aangezien een zonnescherm een kostbare investering is, wilt u hier zo lang mogelijk plezier van hebben. Een zonnescherm kan bij goed onderhoud met gemak 20 tot 30 jaar mee. Vervolgens kunt u het zonneschermdoek vervangen voor een nieuwe, waardoor u er nóg langer plezier van heeft. Niet alleen een zonnescherm onderhouden is van belang, ook het schoonmaken mag niet worden overgeslagen. Wilt u uw zonnescherm grondig schoonmaken, lees dan al onze tips die u hierbij kunnen helpen.

Hoe maak ik mijn zonnescherm schoon?

Wanneer u uw zonnescherm gaat schoonmaken, dan is het zonneschermdoek waarschijnlijk het meest vuil. Vlekken als vogelpoep, groene aanslag en stof bevinden zich op het zonneschermdoek na intensief gebruik. Als het goed is, is uw zonneschermdoek voorzien van een water- en vuilafstotende coating. Dit is bij al onze Tibelly zonneschermdoeken standaard het geval. Dit zorgt ervoor dat het zonneschermdoek bestand is tegen een regenbui, maar het biedt ook bescherming tegen stof en andere soorten vervuiling. Tibelly zonweringdoek wordt geweven uit acrylvezels, waarbij de kleur in het hart van de vezels zit. Een langdurige kleurechtheid kan hierdoor worden gegarandeerd.

Onderstaand vindt u een aantal tips met betrekking tot het schoonmaken van het doek van uw zonnescherm:

  1. Gebruik geen hogedrukspuit voor het reinigen van uw zonneschermdoek, hierdoor kan het doek gaan scheuren. Dit geldt ook voor harde borstels.
  2. Maak geen gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, deze tasten het zonneschermdoek én het aluminium aan.
  3. Stof of ander licht vuil (bijvoorbeeld pollen) verwijdert u van het zonweringdoek door dit eraf te blazen, te kloppen of maak gebruik van een zachte borstel.
  4. Let op met het reinigen van uw zonweringdoek in de felle zon, doordat het doek snel opdroogt kan het zeepwater vlekken veroorzaken.

Wij raden u sowieso aan om altijd, indien mogelijk, uw zonnescherm in te halen zodra het begint te regenen. Is het zonneschermdoek toch nat geregend? Laat het doek dan goed drogen en luchten zodra het weer droog is. Als het doek te lang nat opgerold in de cassette blijft zitten, kan er schimmel ontstaan.

Waarmee kan ik een zonnescherm schoonmaken?

Tegen hardnekkig vuil zoals vogelpoep, mos of bladgroen is een zonweringdoek helaas niet goed bestand, ondanks de water- en vuilafstotende coating. Is een van deze vlekken op het doek van uw zonnescherm ontstaan? Maak deze vlek dan zo snel mogelijk schoon met lauw water, een beetje groene zeep en een zachte borstel. Dit voorkomt dat de vlek in het zonneschermdoek trekt en niet meer te behandelen valt. Is het zonneschermdoek niet meer schoon te krijgen? Overweeg dan om het zonneschermdoek te vervangen voor een nieuwe. Uw cassette-zonnescherm kan namelijk nog jaren mee!

Beschikt u over een Tibelly zonneschermdoek, dan is het doek tijdens het wevingsproces al geïmpregneerd met een water- en vuilafstotende coating. Als u het zonneschermdoek schoonmaakt door onze tips te volgen en geen hardnekkige schoonmaakmiddelen te gebruiken, dan hoeft u het zonneschermdoek niet te impregneren. Enkel reinigen is voldoende! Niet alleen het zonneschermdoek verdient een schoonmaakbeurt, ook de cassette en de armen kunnen vies worden. De aluminium onderdelen van uw zonnescherm kunt u ook reinigen met lauw water in combinatie met groene zeep. Gebruik ook hiervoor geen hogedrukreiniger, dit kan de lak beschadigen. Wij raden het gebruik van een zachte spons aan, let op met schuursponsjes want ook dit kan de lak aantasten.

Wanneer kan ik het beste mijn zonnescherm schoonmaken?

Nu u alle tips voor het reinigen heeft gelezen, kunt u aan de slag. Veel mensen wachten tot de zomer met het schoonmaken, als zij het zonnescherm dagelijks gebruiken. Dit is eigenlijk niet het juiste moment. Zoals hierboven te lezen valt, moet u oppassen met het schoonmaken van het zonneschermdoek in de felle zon. Doordat het doek snel opdroogt kan het zeepwater vlekken veroorzaken. Het voorjaar is daarom het perfecte moment om aan deze klus te beginnen. Zo kunt u genieten van een schoon zonnescherm wanneer de zon dagelijks schijnt en de temperatuur oploopt.

Gerelateerde artikelen

  • Volg onze socials: