7 dagen per week bereikbaar: 085-1304012

Zo onderhoudt u uw zonnescherm

Heeft u een nieuw zonnescherm gekocht of heeft u uw bestaande zonnescherm een tweede leven gegeven, door het oude zonwering doek te vervangen? In beide gevallen wilt u dat het zonnescherm er mooi uit blijft zien en goed blijft functioneren. Wat zijn de beste onderhoudstips voor uw zonnescherm en het doek? U leest het hier.

Waarom is onderhoud belangrijk voor het zonnescherm?

Een zonnescherm is een aankoop die behoort tot de duurzame consumptiegoederen. Het is de bedoeling dat het lang meegaat en is daarom ook duurder in aanschaf. Een auto is ook een voorbeeld van een duurzaam consumptiegoed. Hierbij is het niet gek dat deze jaarlijks een keuring moet ondergaan, zodat deze zo lang mogelijk meegaat. Een gemiddelde benzineauto bestaat uit duizenden (vooral bewegende) onderdelen, een zonnescherm uit vele tientallen onderdelen, die veelal ook bewegend wordt gebruikt. Een bewegend onderdeel in een apparaat of machine wordt meestal frequent gebruikt, waardoor het periodiek nakijken een vereiste is. Zowel een auto als een zonnescherm kan in de regel zo’n 20 tot 30 jaar meegaan, indien deze goed zijn onderhouden.

Wat moet er onderhouden worden aan het zonnescherm?

Zoals hierboven beschreven, zijn bewegende onderdelen in het zonnescherm het belangrijkst, want deze gebruikt u veel en zijn dus aan slijtage onderhevig. Om het zonnescherm in de perfecte conditie te houden, is het jaarlijks smeren van het midden van de arm (zie de rode cirkel in onderstaande foto) verstandig. Zonnescherm smeren kan met middelen als WD40 of siliconespray. Ook is het wijs om bij elektrische zonneschermen zo nu en dan de afstelling te checken. Sluit het zonnescherm nog steeds netjes, zoals het hoort? Staat de voorlijst van het scherm niet één of twee centimeter open, zodat er regenwater indruppelt en het zonneschermdoek aan de voorzijde vuil wordt? In dit geval dient u de afstelling van het zonnescherm na te kijken. Probeer te achterhalen welk merk motor u heeft en ga vervolgens naar de website van de desbetreffende leverancier. Een algemene afstelvideo vindt u op onze website bij de pagina montage.

Onderhoud zonnescherm

Een bijkomend voordeel van jaarlijks zonwering onderhoud is dat u vroegtijdig kunt constateren indien er een defect is aan het zonnescherm, zo kunt u verdere schade voorkomen. Wanneer u het zonnescherm naloopt, constateert u misschien ook vlekken op het zonneschermdoek. Dit kan hardnekkige vogelpoep zijn of vlekken die zijn veroorzaakt door het weer. Welke middelen kunnen worden ingezet voor de schoonmaak van het doek leest u in het artikel Zonneschermdoek schoonmaken? Dit zijn onze tips.

De laatste onderhoudstip heeft betrekking op zonneschermbezitters die ook een volant hebben. Dit betreft een strook doek onder het zonnescherm, die laaghangende zon tegenhoudt. Het is aan te raden om deze in de winter uit de voorlijst van het zonnescherm te schuiven. U gebruikt het scherm toch minder frequent dan in de lente of zomer, dus de volant vervult minder zijn functie. Bovendien bestaat de kans dat er kleurverschil optreedt tussen het doek en de volant, als de volant permanent uithangt. Het zonneschermdoek zit namelijk heel de winter veilig en droog in de cassette verborgen. De volant klappert aan de cassette en vangt alle wind, regen en andere weersomstandigheden. Hierdoor wordt de volant vuiler dan het doek.

Wanneer is de beste tijd om onderhoud te plegen?

Het zonnescherm onderhoud kan het beste aan het begin van het voorjaar worden gedaan. Misschien is dit eind februari, maar kan bijvoorbeeld ook halverwege maart (of zelfs eind maart) zijn. Het ligt eraan wanneer u het zonnescherm weer regelmatig gaat gebruiken. Ook het schoonmaken van het zonnescherm(doek) kan gebeuren in diezelfde periode, net voordat u het scherm redelijk vaak wilt gaan gebruiken.

Gerelateerde artikelen

  • Volg onze socials: