7 dagen per week bereikbaar: 085-1304012

Waarom 2 tot 3 weken levertijd voor uw zonneschermdoek?

Wanneer u een nieuw zonneschermdoek bestelt, maken wij deze speciaal voor u op maat. Dit gebeurt op basis van de door u gekozen kleur en de afmetingen van uw bestaande zonweringdoek. Omdat ieder zonneschermdoek op maat wordt gemaakt, zijn onze zonneschermdoeken niet uit voorraad leverbaar. Onze levertijd van 2 tot 3 weken kan door sommigen als lang worden ervaren, daarom geven wij u graag inzicht in het arbeidsintensieve productieproces.

Wevingsproces zonneschermdoek

Dit betreft de eerste stap in het productieproces en vindt plaats in Frankrijk. In Wasquehal, wordt iedere dag zo’n 200.000 vierkante meter stof geproduceerd. Hier wordt een begin gemaakt aan uw zonweringdoek op maat. De rol stof wordt geweven waarbij gebruik wordt gemaakt van in de massa gekleurde acrylvezels. Er wordt eveneens gezorgd voor een water- en vuilafstotende coating (impregneer laag), speciaal voor jarenlang buitengebruik.

Confectie-atelier zonneschermdoeken

Al onze zonneschermdoeken worden vervolgens in Nederland geconfectioneerd door een atelier dat al tientallen jaren specialist is op dit gebied. Voor het zonweringdoek wordt acrylvezelstof gebruikt van het merk Tibelly, die geweven wordt in Frankrijk. Een rol stof is doorgaans 120 centimeter lang. Voor naadloze zonneschermdoeken, wordt gebruik gemaakt van rollen van 165, 200, 250 of 320 centimeter lang.

Het confectieproces

 1. Op maat snijden
  Het confectie-atelier maakt uw zonnescherm doek op de centimeter nauwkeurig. Op basis van de door u opgegeven afmetingen, wordt de stof van de rol gesneden. Vervolgens wordt de stof aan elkaar gestikt. Is uw zonneschermdoek bijvoorbeeld 480 cm breed? Dan worden er vier stroken van 120 centimeter aan elkaar gestikt middels UV-werende garens. Er worden altijd garens gebruikt in dezelfde kleur als het zonneschermdoek, zodat het stiksel zo min mogelijk opvalt. Beide zijkanten van het zonneschermdoek worden in dit geval voorzien van een zijzoom. Kiest u voor een naadloos zonweringdoek? Dan wordt er geen zijzoom geconfectioneerd, maar wordt de zijkant ultrasoon gesneden met behulp van een geavanceerde machine.
 2. Zoom confectioneren
  Om een zonneschermdoek (naadloos of in banen gestikt) compleet te maken, zodat deze direct gebruikt kan worden, komt er aan de boven- en onderzijde een sleuf over de gehele breedte. Dit omgevouwen deel, van 3 centimeter hoog, noemen we een zoom. Hier kan straks de bestaande doekpees (ronde kunststof plint/strip) ingeschoven worden.
 3. Volant
  Heeft u een bijpassende volant besteld? Dan wordt deze ook nog op maat gemaakt. Bij een streepdessin dient het patroon van de volant exact in lijn te lopen met het zonnescherm doek. Betreft het geen naadloze confectie, dan dienen ook hier stroken stof aan elkaar te worden gestikt. Vervolgens wordt de volant volledig handmatig afgebiesd, in een bieskleur die mooi past bij de gekozen doekkleur. Een volant kan zowel recht als golvend worden afgewerkt.
 4. Controle
  Nadat het zonneschermdoek en de eventuele volant gereed zijn, wordt het product gecontroleerd door minstens twee personen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de afmetingen, de afwerking en de stof wordt nogmaals gecontroleerd op oneffenheden. Vervolgens wordt het zonneschermdoek op een kartonnen koker gerold.

Zoals u heeft kunnen lezen, is het confectioneren van een zonweringdoek (en volant) een zeer arbeidsintensief proces. Textiel is een bewerkelijk product, diverse processen in de productieketen moeten gestroomlijnd verlopen om aan de genoemde levertijd te kunnen voldoen, zeker in het hoogseizoen. Machines mogen bijvoorbeeld niet uitvallen en stoffen mogen geen weeffouten of andere oneffenheden bevatten. Aan de confectie van ieder zonnescherm doek stellen wij strenge eisen, zodat wij een kwaliteitsproduct kunnen leveren waar wij 5 jaar garantie op bieden, maar waar u minstens 10 tot 15 jaar plezier van heeft.

Gerelateerde artikelen

 • Volg onze socials: