7 dagen per week bereikbaar: 085-1304012

Hoe meet ik mijn bestaande zonneschermdoek op?

Breedtemaat
De breedtemaat van uw bestaande zonneschermdoek meet u op door met een rolmaat van links naar rechts de exacte maat te meten. Noteer de breedtemaat in (halve) centimeters.

Houd rekening met het volgende:

  • Meet u een rond getal, bijvoorbeeld 350, 400 of 450 centimeter? Dan kan het zijn dat u de breedtemaat van het zonnescherm heeft gemeten en niet die van het zonneschermdoek. Controleer dit goed!
  • Beschikt u nog over de aankoopbon van uw zonnescherm? Neem dan niet blindelings de maten over die hierop staan vermeld. In de meeste gevallen betreffen dit namelijk de maten van de aluminium cassette. Wij raden te allen tijde aan het zonnescherm doek na te meten.
  • Is het bestaande doek op diverse plekken gescheurd en kunt u daardoor geen nauwkeurige meting doen? Meet dan de breedtemaat op van het zonweringdoek bij de onder- of bovenzijde. Hier zijn de zogenoemde zomen geconfectioneerd, die vaak nog in tact zijn.

Hoogtemaat
Bij een handbediend zonnescherm dient het opmeten van de uitvalmaat te gebeuren als het doek helemaal slap hangt. U meet de totale maat vanaf de voorlijst tot en met de bovenbuis in centimeters. Bij elektrische zonneschermen kunt u de hoogtemaat opmeten wanneer het zonnescherm doek strak hangt. Vergeet daarbij niet rekening te houden met het doek dat nog op de rol van de bovenbuis zit. De functie van dit extra stuk doek is dat het de speling op het doek ten goede komt. Het doek staat hierdoor niet constant strak en onder spanning als deze helemaal uit is. Het is dus van belang om dit extra stuk ook mee te nemen bij het opmeten. Vaak is dit een kwestie van schatten. Een slag doek om de rol van de bovenbuis is doorgaans zo’n 15 centimeter. In de meeste gevallen heeft het zonneschermdoek een standaard uitvalmaat van 160, 200, 250 of 300 centimeter. Indien u bijvoorbeeld een uitvalmaat van 235 of 240 centimeter meet en u ziet nog een stuk doek op de rol van de bovenbuis zitten, dan kunt u er vanuit gaan dat de definitieve uitvalmaat in dit geval 250 centimeter betreft.

Raadpleeg ook onze montagevideo, zodat u stapsgewijs kunt u zien hoe het opmeten van een zonneschermdoek in de praktijk werkt.

  • Volg onze socials: